duminică, 22 februarie 2015

De ce este bine ca religia să fie o afacere






Cred că mulți dintre noi suntem la curent cu marea dezbatere a secolului ce are loc în presa cvasi-autohtonă și pseudo-autonomă din România privind nesimțitele averi bisericești. Orice ziar s-a trezit să repete sus și tare sloganul cu "cresc numărul bisericilor și scad numărul școlilor și spitalelor". Eu sunt de părere că acei oameni au o mentalitate de tip ceaușist și nu sunt capabili să înțeleagă bazele funcționării unei economii de piață. În următoarele rânduri, vă voi explica eu ceea ce liberal-socialiștii din presă se feresc să vă explice.

În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că orice religie în formă ierarhizată și instituționalizată a fost de-a lungul timpului și va fi mereu o afacere. Scopul său principal este acela de a obține profit pentru a se putea întreține pe sine și pentru a se putea extinde. Biserica Ortodoxă Română nu este o excepție de la această regulă. Ba chiar am putea spune că, în privința afacerilor desfășurate în România postdecembristă, BOR este o poveste de succes. Conform ziarului gândul, BOR a înregistrat numai în 2010 și în 2011 un profit total de 8,3 milioane de euro, profitul lor anual fiind reinvestit în susținerea activităților, programelor și proiectelor BOR. Să nu mai vorbim despre faptul că în aceiași ani, biserica și-a crescut numărul de angajați și a investit o sumă enormă în instituții social-filantropice, după cum veți vedea în articol. Prin urmare, mitul stângist conform căruia popa bagă banii la saltea, în timp ce copiii enoriașilor mor de foame, cam cade!

În al doilea rând, numărul de biserici ortodoxe nu a crescut doar din cauza faptului că BOR a avut profit și a vrut să construiască turle! Numărul de biserici a crescut de la aproximativ 2000 cât era în 1990 până la 18.500 câte sunt prezent și din cauza faptului că populația română a îmbătrânit în ultimii 25 de ani. În acest interval de timp, numărul pensionarilor din România a crescut cu 1.8 milioane de suflete. În general, oamenii în vârstă sunt mai pioși decât cei tineri și se duc mai des pe la biserică, de unde și nevoia BOR de a-și adapta oferta de servicii ecumenice pentru a întâmpina cererea existentă pe piață. Numărul școlilor a scăzut datorită natalității scăzute din aceeași perioadă de 25 de ani. Ce rost ar avea să avem școli dacă nu învață nimeni în ele? Pe același considerent, numărul spitalelor a scăzut deoarece Guvernul României are un mod atât de eficient de a administra serviciul medical public, încât românii fug de spitalele românești ca de lepră! În schimb, românii preferă să se trateze în spitalele din străinătate. Mulți români la ora actuală au asigurări private de sănătate, pe lângă care sunt obligați de către Guvern să plătească și CAS pentru un serviciu public pe care nici măcar nu îl folosesc. Așa că, următoarea dată când întâlniți vreun individ care preamărește statul și guvernul României, mulțumiți-i, fiindcă el este parțial responsabil pentru faptul că voi plătiți CAS.

În al treilea rând, eu nu înțeleg de ce acești atei stângiști (a se observa pleonasmul) tot trâmbițează sus și tare pentru secularizarea averilor bisericești. Ei consideră faptul că biserica beneficiază financiar de pe urma serviciilor acordate comunității ca pe o formă de simonie? Cum să fie simonie când avem atâtea exemple de mânăstiri și biserici în țară care întrețin orfelinate și aziluri de bătrâni? Atunci când Papa de la Vatican cerea acum 500 de ani tuturor enoriașilor săi să achite în bani păcatele pe care le săvârșeau, pentru ca Papa să își poată finanța campaniile sale militare din Italia, acela era un exemplu concret și indubitabil de simonie. Ceea ce face Biserica Ortodoxă Română în prezent nu e simonie! Dimpotrivă, dacă biserica nu ar cere un beneficiu monetar pentru serviciile acordate, atunci ar fi nevoită să ceară bani de la bugetul de stat pentru a funcționa. Acest lucru ar însemna coruperea bisericii de către elementul politic, pe de o parte, și o scădere realistă a banilor pentru școli și spitale, pe de altă parte.

Eu nici măcar nu mă mai obosesc să mă contrazic cu cei care atacă biserica pe considerente economice. Eu doar îi întreb: "Și tu ce afaceri ai întreprins la viața ta?". Dacă persoana în cauză o dă în bâlbă sau începe să îmi aducă apropouri, eu nu o mai bag în seamă, fiindcă este un om care habar nu are despre ce vorbește. Personal, eu cred că astfel de oameni fie sunt dezinformați, fie poartă pizmă pe ceea ce este al altora. Eu îi încurajez să mai treacă pe la biserică și să asculte predica preotului despre invidie.


2 comentarii:

  1. Sunteti la fel de liber pe cat sunt preotii si sefii lor de incoruptibili si independenti de banul public.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă unii înțeleg libertatea prin capacitatea omului de a mânca rahatul pe care vor să îl audă, aceasta este problema lor :) Dar să nu se pretindă a fi liberi dacă au o mentalitate de dictator comunist.

      Ștergere